Belgrado - Reisverslag uit Belgrado, Servië van Rita Mastwijk - WaarBenJij.nu Belgrado - Reisverslag uit Belgrado, Servië van Rita Mastwijk - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Belgrado

Blijf op de hoogte en volg Rita

22 Augustus 2012 | Servië, Belgrado

07-08-2012

Lieve allemaal,

Gewapend met een stadsplan liep ik om negen uur 's ochtends al in Belgrado waar ik deze keer niet op de fiets maar met de bus naar toe was gegaan.

Toen ik met instappen om een ticket vroeg en de chauffeur antwoordde ; No ticket ' nam ik toch plaats in de overvolle bus waar net een plekje was vrij gekomen. Ik vond het wel vreemd maar niemand reageerde dus ik dacht dat zit wel goed.Twee haltes verder kreeg ik het echter Spaans benauwd toen er een controleur instapte en toen zij mij vroeg naar mijn ticket antwoordde ik ; No ticket en dacht meteen...... Nu heb je een probleem. Ze verschoot er geen haar van en liep gewoon door alsof het heel normaal was.

Toen ik later op de dag in Belgrado navraag deed bleek dat je in iedere kiosk een kaartje kon kopen. Voor ongeveer 40 eurocent heb ik toen 's avonds de terug reis van 15 kilometer kunnen overbruggen !

Misschien heeft de controleur wel gedacht;
Al die heisa met die hitte voor weer zo'n domme toerist en dat voor 40 euro cent.Ik zal het nooit weten in ieder geval had ik mazzel.

Nog maar weinig in het huidige Servië herinnert aan de recente Balkanoorlog. In de hoofdstad Belgrado, die het voornaamste doelwit was van de NAVO - precisiebombardementen van maart tot juni 1999, liggen nog een aantal overheids gebouwen in puin, zoals het ministerie van Defensie en de abusievelijk bestookte Chinese ambassade. Op het platteland zie je hier en daar nog verwoeste fabrieken.De verwoestte bruggen zijn in een razendsnel tempo als eerste hersteld. Prachtige bruggen !

Ik bezocht het studenten kwartier en genoot van de jonge mensen vol enthousiasme en wensten hen stil van ganser harte een goede toekomst.

Vervolgens liep ik naar het Kalemegdan - fort gelegen in het gelijknamige park, het mooiste park van Belgrado ten noorden van de stad. Deze vesting werd na de verwoesting van de Turkse stad door de Oosterijkers in 1723 gebouwd boven de samen vloeiing van Sava en Donau. Er is een militair museum gevestigd. De gigantische art - deco sculptuur "Dankbaarheid aan Frankrijk " van de bekende Servische beeldhouwer Ivan Mestrovic , opgericht naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog, werd ten tijde de NAVO bombardementen afgedekt met een rouw sluier.

Ontroert door het overweldigende panorama over stad en stromen heb ik er enige tijd gezeten.

Ik liep en liep door het park , bezocht kerken en kathedraal, universiteit, postkantoor en shopping center om uiteindelijk moe maar verzadigd huiswaarts te keren.

Liefs Rita.

• 22 Augustus 2012 - 23:31

Karla Boshuisen:

Hi Rita,

Dank voor alle mooie verslagen. Je geniet echt van alles wat je ziet, lijkt mij zo.

Het beste ,ook voor Ernst, bij de rest van jullie avontuur.

Lieve groetjes,

Karla

• 23 Augustus 2012 - 21:33

Jo:

Rita wat kun jij overal van genieten het is een plezier om jou reisverslagen te lezen het is alsof je er bij bent. Groetjes Jo

VIP-member
Rita

Natuurlijk heb ik al velen reizen gemaakt,veel al sportieve vakanties.Bovenstaande foto werd gemaakt tijdens een trektocht door Marokko.Maar zo'n grote tocht als deze een voettocht naar Santiago de Compostela van bijna 4 maanden zat er niet eerder in.Met ingang van 1 maart ben ik met Flexpensioen gegaan en nu gaat het er toch van komen.Het zat al lang in de planning en er is ook flink getraind en naar uit gekeken.In eerste instantie wilde ik deze tocht alleen gaan lopen maar inmiddels heeft een vriendin, Hannie besloten om onbetaald verlof te nemen en met mij dit avontuur aan te gaan.Aanvankelijk wilden we vanuit Blerick vertrekken maar nu we de strek tot Esneux al gelopen hebben en de nodige stempels in ons bezit zijn, hebben we besloten om 19 juni in Esneux te starten.We worden door onze partners begeleidt tot daar en dan zal er afscheid genomen moeten worden.

Actief sinds 07 Juni 2009